virus
Як правильно почистити ноутбук від вірусів?
16.07.2018
вода
Що робити коли у телефон потрапила волога?
20.03.2019

Як правильно обрати вживаний ноутбук?

search

search

В наш час придбання вживаного ноутбука може виявитися досить непоганої ідеєю, якщо знати як правильно його обрати та оглянути.  При цьому слід враховувати потреби для яких він купується. Якщо він  має бути ігровим – в першу чергу слід звернути увагу на продуктивність роботи відео, потужність процесора і достатній об’єм оперативної пам’яті. Якщо ж ноутбук потрібен для  офісної роботи  чи  для звичайних домашніх потреб – доцільним буде ноутбук з процесором середньої потужності, без дискретної відеокарти та швидким жорстким диском.

Як здійснити візуальний огляд ноутбука

  1. В першу чергу слід звернути увагу на загальний вигляд ноутбука. Якщо корпус його брудний, екран в розводах, клавіші клавіатури блистять від жирних пальців – то можна зробити висновок про рівень бережного поводження попереднього власника і умов експлуатації цього ноутбука.
  2. Перш ніж вмикати ноутбук необхідно оглянути його корпус на предмет тріщин, сколів та вм’ятин. Якщо такі будуть присутні – висока вірогідність, що ноутбук падав чи зазнавав механічних ударів. Це в свою чергу може призвести до проблем і збоїв у його роботі,  проблем з корпусом ноутбука. Після падінь певні компоненти ноутбука можуть не працювати або працювати некоректно. Усунення таких несправностей може потягнути за собою значні витрати.
  3. Необхідно звернути увагу на сліди від потрапляння вологи у ноутбук. Якщо у ноутбук потрапила волога , то вірогідність ремонту після цього значно збільшується. Залиті ноутбуки дорогі у ремонті. Тому варто перевірити наявність слідів вологи на клавіатурі та корпусі. Якщо такі виявляться – потрібно серйозно задуматись про доцільність цієї покупки.
  4. Необхідно поцікавитись де і ким використовувався ноутбук. Ця інформація може допомогти Вам у формуванні загальної історії експлуатації ноутбука. Якщо ним користувався менеджер на офісі – це одна історія, якщо автослюсар у гаражі – то  інша.

На що обов’язково потрібно звернути увагу при увімкненні ноутбука

  1. Ноутбук має завантажитись швидко і без проблем. Це буде свідчити про нормальний стан жорсткого диску. Але необхідно додатково переконатися у його нормальній працездатності за допомогою спеціальних утиліт (HDD Viktoria, HDD Life, MHDD тощо).
  2. Необхідно перевірити стан дисплея ноутбука на наявність “засвітів” і битих пікселів. Засвічена ділянка на матриці може говорити про удари чи потрапляння рідини. Наявність битих пікселів сигналізує  про значний вік ноутбука або неналежну якість матриці.  Варто відзначити, якщо Ви побачити  поодинокий непрацюючий піксель – з цим можна змиритися.  Якщо ж  їх там буде декілька поряд, це може свідчити про те, що вони один за одним можуть виходити з ладу надалі. Стан матриці можна перевірити за допомогою спеціальних утиліт (PassMark Monitor Test, IsMyLcdOk тощо),  які змінюють фоновий колір. На фоні різних кольорів можна продіагностувати стан матриці.
  3. Потрібно поглянути на стан батареї. Якщо рівень її зношуваності до 30% – це нормально. Якщо більше – це свідчить, що невдовзі вона може зменшувати час утримування заряду. Нормальним і комфортним для роботи вважається, коли батарея тримає близько 2 год (на перегляд одного повнометражного фільму). Стан батареї можна перевірити за допомогою наступних утиліт: Battery Care, Aida64, Battery Eater, Everest, Battery Bar тощо.
  4. При увімкненні ноутбука необхідно переконатися чи відповідають заявлені характеристики ноутбука реальним. Необхідно перевірити процесор, об’єм оперативної пам’яті та жорсткого диску. Це можна зробити клацнувши “Властивості” на ярлику “Мій комп’ютер”.

Що потрібно перевірити

  1. При купівлі ноутбука необхідно перевірити працездатність усіх портів, роз’ємів, пристроїв вводу/виводу. Перевіряємо чи роз’єми не виломані, як візуально, так і чи не мають вони значного люфту. Перевіряємо: клавіатура, тачпад, динаміки, аудіо-роз’єм, роз’єм для мережевої карти LAN, чи підєднується ноутбук до мережі Wi-Fi, вебкамера, мікрофон, усі USB порти, картрідер.
  2. Потрібно перевірити чи на усі пристрої встановлені драйвери. Якщо драйвери на якийсь пристрій не встановлені – це може свідчити про некоректність його робити. Обов’язково необхідно звернути увагу чи встановлені драйвери на відеокарту, особливо коли є дискретна і інтегрована відеокарти. Однією з ознак виходу з ладу відочіпу є те, що на відеокарту неможливо встановити драйвери. Пересвідчитись у встановлені драйверів на пристрої можна через “Властивості” “Мого комп’ютера” – “Диспетчер пристроїв”.
  3. Бажано перевірити ноутбук на температури через утиліти Everest, Aida64, HW Monitor, якщо Ви на тому розумієтесь. Якщо ні – цей пункт можна не враховувати, оскільки він не є критичиним. Нормальні, незавищені температури компонентів ноутбука свідчать про його належний стан, вчасне обслуговування і належну роботу кулера.

Вдалим і найбільш раціональним кроком буде, якщо ноутбук пройде діагностику в сервісному центрі. Компоненти ноутбука продіагностуються, визначиться рівень їх зношуваності, його  розберуть на предмет виявлення слідів залиття, виявлення слідів попоредніх або неякісних ремонтів. Наразі частими є випадки обману та шахрайства, коли вже несправні  компоненти в ноутбуці не міняють, а тимчасово приводять до ладу. Мається на увазі так званий “прогрів” відеочіпа чи одного з мостів. Людина купує начебто  робочу техніку, але через коротний проміжок часу виявляється, що ноутбук потребує дороговартісного ремонту. Саме через такі випадки варто дуже ретельно підійти до питання купівлі вживаного ноутбука.

Вдалих покупок.

Маємо надію, що  даний матеріал допоможе Вам  при купівлі ноутбуків.


×
popup question

×

×
popup question

×

×
popup question

×
Top
Подзвонити
Карта